Накратко

петък, 27 февруари 2009 г.

Училището - територия с ограничен достъп

От няколко дни в СОУ с хуманитарен профил "Йоан Екзарх Български" - Шумен е въведен режим на ограничен достъп за родители. Официалната причина е, че докато родителите изчакват децата си от 1 клас пред класната стая в края на занятията, говорят високо (?) и пречат на учебния процес. Поради това на охраната е наредено, да не се допускат родители в коридора, а да изчакват във ФОАЙЕТО. Защо с главни букви ли? Заради бележката, която е закачена на огромното табло срещу входа.

На пръв поглед идеята да недопускане на родителите може и да има резон. Но пък погледнато реално, нещо куца. Защо?
1. Защото родители не се допускат и сутрин, когато водят децата си и когато все още НЕ Е започнал учебният процес.
2. Защото тази бележка е абсолютно "нелегална". В нея не е посочен документът, с който се въвежда ограничителния режим, а няма и автор. Т.е. никой не носи отговорност за съдържанието й.
Ще се опитам следващия път да получа отговор от охраната (като начало) за основанието, поради което родители не се допускат в училището. Току виж се окаже, че сме потенциално опасни за децата си в обществена сграда, каквато е училището. Иначе отвън бездомни кучета свободно си разполагат с тревните площи и тичат между децата, но пък това не е толкова важно за охраната, отколкото тормоза над родителите.
P.S. Наблюдавайки потока от родители днес наобед забелязах, че малко от тях обръщат внимание на подвикванията на охраната. А пък горките охранители не смееха да спрат по-едрите бащи. :-)

1 коментар:

Анонимен каза...

Според мен са прави.Не знам колко са първите класове при вас,но ако има 5 класа не е нужно 120-130 родители да чакат в училище.