Накратко

неделя, 4 януари 2009 г.

Как се пишат и как се тълкуват новини

Много пъти съм се чудила защо новинарите предпочитат лошите новини. Сякаш тяхното мото е: Колкото по-лоша новина, толкова по-добре.
И тази вечер не беше по-различно. Гледах новините на БТВ. Кана Рачева се беше инсталирала насред едно шосе и наблюдаваше трафика. Цялата измръзнала, веейки коси на вятъра се опитваше с думи да влоши и без това сложната зимна обстановка. Беше поканила дори представител на Агенция "Поддръжка на пътища", който й обясни, че обстановката е овладяна и няма място за паника. Уви! Тя държеше да не бъде така. Накрая Юксел Кадриев обобщи нейното включване с още по-черни краски. Сякаш никой не гледаше какво става в действителност и предварително беше написал мрачния текст.
След това се загледах в Репортерите - Болест ли е зависимостта от Интернет. Мрак, тютюнев дим, зачервени очи, геймър играещ поредната кървава игра. До него чаша със силен алкохол. На преден план се редуват специалистКИ. Опитват се да внушат на зрителите, че пристрастеността към Мрежата е болестно състояние, сравнявайки го дори със зависимост към наркотици и алкохол. Седим и гледаме. Напушва ни смях. Майка ми поддържа това, което се говори по ТВ, опитва се да ни опонира. Ядосва се, че се смеем на компетентните лица. Предаването е слабо. Конкурира дори онези "факти", които можем да научим за компютрите от филмите. :-)) и които почти всички сме чели с насмешка. Според специалистите зависимост има при хората, които седят пред компютъра повече от 20 (двадесет) часа на седмица. Малка сметка. Пет работни дни по 4 часа - това са двадесет часа. Какво излиза? Всеки един от нас, който има компютър на работното си място е зависим. Накрая показват млада жена от така наречените "компютърни вдовици". Приятелят й я пренебрегвал заради Мрежата. Постоянно играел на някакви игри и зарязал домашните си задължения. Не знаеше как да се справи със ситуацията. Много лесно - научава играта и го бие няколко пъти. :-)) 100% ще си подобрят отношенията.
Финал. Отново мрак и пушек. Статистика. Внушават ни, че едва ли не седейки на компютъра в Мрежата сме по-лоши и от наркомани. Искат да ни предупредят. Не успяват. Обратен ефект. Снизходителна усмивка. 10 мин. изхабено телевизионно време. Отивам да си проверя пощата.

Няма коментари: