Накратко

четвъртък, 2 юли 2009 г.

BoneyM в Шумен

Както всяка година, така и тази лятото ни донесе градската скука. Новините се въртят около това кой колко гласа е купил и колко може още да купи. Принципно не виждам проблем да си продадеш гласа, стига да му намериш цената. Все пак един глас имаш и трябва да си го уважаваш.
Ако се опитам да намеря добрата страна на всяка предизборна кампания, то за мен тя ще е множеството "културни мероприятия" под формата на концерти, купони, промоции и всичко друго, за което се сетите.
Случайно или не тази кампания съвпадна и с откриването на Парк "Студентски". На пръв поглед какво толкова може да има в един парк, че чак да се открива официално. Не може да се отрече, че паркът придаде на мястото, известно в миналото като "старите гробища" един съвсем нов облик. Възможностите за спорт и отдих в него са достатъчни, за да сбъднат донякъде мечтите на любителите на свободното време. Седмица преди официалното откриване нещата изглеждаха трагично.

Два дни преди събитието някак нещата си дойдоха на мястото.
И все пак гвоздея на програмата по откриването се оказа концертът на BoneyM. Добрата стара група, която всички са слушали. Събитието предполагаше глътка настроение и прохлада в летните горещини.
И така, снабдени с билети (тук искам да благодаря на Форте радио за единия билет, който спечелих единствено със стабилните си познания по европейските въпроси :-)) се наредихме пред входа на парка.
Денят е 1.07.2009 г. Още в късния следобед небето подсказваше за приближаващите гръмотевици и дъжд. И те не закъсняха. В момента, в който започваме да влизаме в парка, дъждът рукна като из ведро. Тук е мястото да се отбележи, че в парка няма нито една козирка, сенник или друго съоръжение, под което да се скрие човек в ситуация като нашата. На прибежки без залягания стигаме под покрива на офиса, който успява донякъде да ни предпази от пороя. Естествено, че мястото не е достатъчно за всички, затова част на ентусиастите решават да прекарат времето по пейките.
И сред цялата тази галимация се появява кметът с огромен чадър, слиза от огромния си VW и минава тържествено покрай скритите под козирките мокри граждани, като им се усмихва и ги насърчава с думите: Казаха, че до 21 ч. ще спре.
Сякаш някой го пита. :-)) Ситуацията е по-скоро смешна, ако не се брои нелепостта на изказването му.
Около 20,30 ч. дъждът намалява и тълпата заема позиции пред сцената. След половинчасова програма тип: Концерт на самодейци при читалище "Напредък", "Пробуда", "Зора" и каквото друго се сетите (съвпадението на имена е случайно и служи само за по-добро описание на изпълненията). Ролята на подгряваща група изпълняват състав от мажоретки, хип-хоп денсъри и начинаещи певци.
Точно в 21 ч. на сцената излизат звездите от BoneyM. Публиката не изпада с транс, но искрено се забавлява, поне всички които бяха около мен. Започват да се редуват хитовете на групата:
"Rivers of Babylon"
"Ma Baker"
"Rasputin"
"Daddy Cool"
"Brown Girl in the Ring"
"Sunny"
"No Woman, No Cry"
"Hooray! Hooray! It's a Holi-Holiday"
"Belfast"
Дъждът напълно спира, а настроението все повече се покачва. Мейзи Уилямс се учудва, че знаем текстовете наизуст. Аз се учудвам, че дори деца на 12-13 години пеят покрай мен. Изпълнителите се раздават на сцената и сърдечно се забавляват. Гафове не липсват, но пък кой е перфектен.
След малко повече от час песни и танци, концертът приключва с неуспешен опит да се почете паметта на Майкъл Джексън. DJ XXX (не знам кой) така и не успя да пусне на уредбата цяла песен на Краля на попа. Умело минавам покрай охраната и се озовавам пред фургона, в който групата се е прибрала след края на концерта.
Приготвям си дългосвирещата плоча, която пазех през цялото време от дъжда и изчаквам подходящ момент, за да получа автографи. На вратата - бабанка от промоутърите ART.BG се опитва да ми каже, че ще стане най-рано след половин час в хотела. В този момент вратата зад гърба му се отваря и аз подавам плочата си на Мейзи. Тя с радост я взема и влиза обратно във фургона. След няколко минути ми я подава с автографи на цялата група.
Денят завършва щастливо. Гласът ми едва излиза, а в гърлото ми нещо дращи. Чак като се прибрах усетих колко съм мокра. :-)) от глава до пети.

Няма коментари: