Накратко

неделя, 14 декември 2008 г.

Защо и как КАТ - Търговище регистрира автомобили с фалшиви документи?

Случката е твърде прозаична. В нея няма нищо извънредно, сензационно или друго, което да предизвика широкия обществен интерес. Обикновена случка, която може да те накара да се усмихнеш скептично или да се почувстваш "тъпо".
Началото: Моят девер докара джип от Великобритания и го предостави на брат си (съпругът ми), за да го продаде. За целта беше изготвено и нотариално заверено пълномощно, в което съпругът ми придоби всички права над возилото - да го кара, продава, предоставя и всичко, което се сетите. След време се появи купувач.
Случката: Купувачът реши да купи джипа. Цял ден ходиха с мъжа ми да плащат данъци, да вземат разни служебни бележки и най-накрая отидоха при нотариус и подписаха НОТАРИАЛНО ЗАВЕРЕН ДОГОВОР за покупко-продажба. Мъжът ми взе парите, стиснаха си ръцете с купувача и се разделиха поживо-поздраво. Какво се случи на следващия ден? Обажда се купувачът и казва, че в КАТ-Търговище не признават НОТАРИАЛНО ЗАВЕРЕНИТЕ ПЪЛНОМОЩНО И ДОГОВОР!!! Вместо тях искат договор на АНГЛИЙСКИ ЕЗИК и преведен на български между купувача и девера ми, който е внесъл колата. БЕЗ ДА Е НОТАРИАЛНО ЗАВЕРЕН. Ха, сега! Ами как да стане като деверът е в Лондон! Та нали затова остави пълномощното?
Развръзката: Отива мъжът ми в едно преводаческо бюро, където работи на хонорар и обяснява ситуацията. Секретарката се усмихва и казва, че дори вече имат готови бланки за такива казуси. Не е първият, нито последният случай. Изготвя договор на английски, после го "превежда" на български. Удря печатите на фирмата. Тя се подписва за ПРОДАВАЧ, мъжът ми се подписва за КУПУВАЧ!!! (за да е с различен почерк) Истинският купувач си получава "договора", отива в Търговище и регистрира джипа на свое име. Пито - платено.
Изводи и заключение: Какво излиза от цялата случка:
1. Нотариално заверените документи нямат никаква стойност пред странните тълкувания за валиден документ на КАТ-ТЪРГОВИЩЕ. (за други градове нямам информация)
2. За всеки средно интелигентен гражданин е ясно, че щом собственикът е оставил пълномощно, значи няма как да се подпише на договора. Камо ли на същия ден, в който е продадена колата. Иначе би трябвало или той да си дойде от Лондон, за да се подпише, или купувачът да иде там :-))
3. Всеки добър крадец може да си открадне и регистрира автомобил като си плати да му изготвят подобен договор!!!
Ще завърша с думите на секретарката от преводаческото бюро: Толкова е абсурдно, че чак е смешно!

1 коментар:

Анонимен каза...

научих много