Накратко

неделя, 8 март 2009 г.

Вуйчо Спирдон - майсторът на чешми


Днес ходихме на рожден ден на маминка и там заварихме вуйчо Спиридон. Кой е вуйчо Спиридон ли? Сега ще ви разкажа.
Преди много, много години на вуйчо му се е наложило да си построи някаква постройка в двора. Появил се някакъв майстор, който обаче бил циганин. Тогава вуйчо си рекъл: абе, аз няма да ставам чирак на този. И решил сам да се захване с работата и я свършил така, както на него му харесва.
Постепенно набрал смелост до момента, когато се захванал с поръчка на общината. Изграждането на градска чешма. Онази, която е на ул."Вл. въстание". Бил отделен парцел, предоставени материали и трябвало да се започне градежът. Отишъл вуйчо на местото и гледа. По проекта изработен от инженерката в общината, чешмата трябвало да е на 2 м. от шосето. Ядосал се той и веднага отишъл да оправи работата. Влязал в общината, намерил проектантката и обяснил как не може чешма да се прави толкова близо до пътя. Нали там ще играят деца, ще се пръскат с водата и в един момент някое от тях ще изскочи на шосето. Тогава коригирали проекта и работата започнала. Водата била доведена с тръби от водопровода, който бил направен за снабдяване на бирената фабрика.
След време се появила нова поръчка. Чешма на завоя до ресторант "Боровец" "или "Кьошковете", както го знаят повечето съграждани. Този път парите дошли от дарения на членове на БКП и заставили вуйчо да вземе пари за работата. Повикали го и казали: Колко искаш? Той казал: 2000 лв. и се засмял шеговито. Стиснали си ръцете и се разбрали за 800 лв. Работата била много и щяла да се проточи поне 3 месеца. Вуйчо поставил условие да се осигурят помощни работници за двусменен режим на работа целодневно. А той бил на строежа по цял ден. Направили подпорна стена цели 11 метра. Свършили чешмата за един месец. Този път водата била докарана по тръби от баира зад чешмата. Някъде нагоре към платото.
Третата чешма, която е направил вуйчо е на ул. "Петра" и "Бунтовник". Преди няколко години, по време на строежа на къща близо до чешмата, част от тръбите били изтръгнати от багер и водата секнала. Собственикът на къщата обещал да възстанови тръбите, но така и не го направил.
Днес вуйчо е на 84 години и все така увлекателно разправя разни истории от едно време. И с разочарование казва, как всеки може да даде по малко от себе си, за да живеем по-добре.

Няма коментари: