Накратко

петък, 10 октомври 2008 г.

Пазете се от наематели или как държавата "ни защитава"

И така, досега почти не съм имала допирни точки с органите за правораздаване. Но, както се казва - Никога не е късно. Наложи ми се и на мен.
Предисторията: По стечение на обстоятелствата се заех с нелеката и твърде неблагодарна обществена позиция - домоуправител. В кооперацията живеят 80% пенсионери и трябваше да се влеят "свежи" сили. Пък и в крайна сметка - правя го за себе си, защото съм 5%-на извадка от тази кооперация. Какво "наследих" - магазин за смески на партерния етаж на блока и собственик, който си плащаше наема само след няколкократно напомняне. Договорът с него беше сключен от предишния домоуправител за 5 години. Служейки си с хитрост и други методи собственикът беше преправил първоначалния вариант за текст и чичкото се подписал на юнашко доверие.
Кулминацията: Нетърпеливо очаквахме да изтече договорът, като се надявахме, че собственикът ще си прибере торбите със смески и ще се изнесе. Няма да споменавам, че той многократно се е съгласявал при всяко мое напомняне, че ще му се наложи да освободи помещенията. Винаги беше учтив и винаги казваше: няма проблем. Договорът не включваше клауза за предсрочно прекратяване. И така: срокът изтече и ние зачакахме МОМЕНТЪТ. Месец, два, три, .... шест. Никакъв резултат.
Финалът: Реших да действам. Според закона. Като един съвестен гражданин устояващ правата на 20 семейства. Изпратих нотариална покана за освобождаване на помещенията. След това подадох жалба до Районния прокурор с надежда, че той може да съдейства за по-скорошно приключване. Прокурорът изпратил преписката в полицията. Ходихме няколко човека от блока да даваме показания. След 2 месеца получих дългоочаквания отговор . С една дума - не ме занимавайте, не е моя работа да изхвърлям наематели. Заведете дело от граждански характер.
Изводът: Както е казал полицаят на една съседка - госпожо, не си давайте жилището под наем. Няма да можете да изкарате оттам наемателите. Какъв е нашият шанс да си получим помещението - няколкомесечно дело или да предприемем силови незаконови мерки. Това разбрах от една тъпа случка с нахален фирмаджия.

1 коментар:

почивки лято 2013 Гърция каза...

отношенията между наематели и наемодатели не са добре уредени - необходимо е всички тези договори да бѕдат заверяване поне на нотариус за да имат поне някаква стойност - в противен случай влизат в някакви мвждуличностни отношения в които не се намесва ни полиция ни прокуратураи и които нямат край - за съжаление е така